Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Sengotar’da Osmanlı Ordusu

Kategori: Tarih Yazar: Ahmed Muhtar Paşa Yayınevi: Emre Yayınları

Sengotar’da Osmanlı Ordusu

  • Yayın Tarihi: 07.07.2005
  • ISBN: 9789758496679
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 121
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
  • Boyut: 13.5 x 19.5 cm
Tanıtım Bülteni
Kabiliyetli bir asker olduğu kadar iyi bir araştırmacı ve yazar da olan Ahmed Muhtar Paşa, bu eserinde okuyucuyu 1660'lı yılların hareketli serhat boylarına götürüyor. Osmanlı-Avrupa sınırındaki Sengotar kasabası civarında, Köprülü Fazıl Ahmed Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu ile Monte Kukuli komutasındaki Avusturya ve müttefikleri ordusu karşı karşıya geliyorlar. Osmanlılar için uzun süreli ve sonuç itibariyle başarılı geçen savaşın talihsizce nihayetlenen bir cephesinden ibaret olan çatışma, muhatapları tarafından dünyaya kendi zaferleri olarak sunulmuştur. Bu kitap, Sengotar'da yaşananları değişik kaynaklardan faydalanarak tarafsız bir gözle açıklamak amacıyla yazılmıştır. Eserde, Osmanlı'nın, ordu yönetimi, harp taktikleri, askeri karakteri ve diğer devletlerle ilişkileri ayrıntılı bir biçimde tasvir ediliyor. Yaşanan savaşın, tanıklarının gözlerinde nasıl öznel bir görüntüye büründüğü, kendisi de önemli bir asker olan yazarının ciddi ve akıcı üslubuyla gözler önüne seriliyor. Kitap, Osmanlı-Avrupa ilişkileri konusunda çalışan tarihçiler, savaş tarihi konularıyla ilgilenen araştırmacılar ve tarihsel bir olayın kişisel yorumların ötesindeki gerçekliğini merak eden okuyucular için değerli bir kaynak niteliği taşımakta.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Sengotar’da Osmanlı Ordusu PDF 5.02 MB İndir
Sengotar’da Osmanlı Ordusu EPUB 5.61 MB İndir
Sengotar’da Osmanlı Ordusu MOBI 4.43 MB İndir
Sengotar’da Osmanlı Ordusu ODF 4.73 MB İndir
Sengotar’da Osmanlı Ordusu DJVU 5.91 MB İndir
Sengotar’da Osmanlı Ordusu RAR 3.84 MB İndir
Sengotar’da Osmanlı Ordusu ZIP 3.54 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (4 Yorum)


1660’lı yıllara ait bir Osmanlı tarihi. Sengotar’da yapılan sefer hakkında bilgiler ve yabancı kaynakların tenkidini içeriyor.


Bu kitabı okumak benim için tam anlamıyla bir ziyafet oldu, kitap hakkında yapacağım eleştiri ve yorumlar bunu değiştirmiyor, profesyonel askerlerin, tarih okurlarının ve özellikle Osmanlı tarihiyle ilgilenen ama bir takım sıradan popülarize edilmiş piyasa kitapları okumanın ötesinde Peçevi, Naima gibi klasik Osmanlı tarihçelerini okuyan insanların bu değerli kitabı okuduktan sonra aynı duyguları hissedeceğinden eminim. Kitabın yazarı olan Ferik Ahmet Muhtar Paşa Askeri Müze’nin ve 1911’de kurulan Mehterhane-i Hakani’nin kurucusudur. Mehter Marşı’nın (Gafil ne bilir neşve-i pür…) sözlerini Gazi Ahmet Muhtar Paşa’nın yazdığı sanılır ama hem bu marşın hem de bildiğim kadarıyla Eski Ordu Marşı’nın (Ey şanlı ordu ey şanlı asker..) sözlerini Ferik Ahmet Muhtar Paşa yazmıştır. Feth-i Celil-i Kostantıniyye’nin yazarı da olan Ahmet Muhtar Paşa bu eserinde kaybettiğimiz 1664 Sengotar savaşının batı kaynaklarında tam bir zafer olarak geçmesini eleştirmekte ve bu muharebeyi düşman ordusuna kumanda eden Avusturya ve Müttefik Orduları başkomutanı Montecucculi’nin anıları ve bu anılar üzerinden bir muharebe değerlendirmesi yapmış olan Almanya Erkan-ı Harbiye miralaylarından Kavzler’in yazdıklarını eleştirerek ve bu konuda Osmanlı tarihlerine de yer vererek yeniden değerlendirmiştir. Kitap kısaca 17. yy’da geçen bir muharebenin ve o muharebenin tarihe geçişinin eleştirel bir değerlendirmesidir. Kitabın özeti şudur: Sengotar batı kaynaklarında geçtiği gibi Avusturya ve müttefikleri için büyük bir zafer değil yarım bir muvaffakiyettir çünkü Osmanlı ordusunun Raba nehrini geçen birlikleri ancak 10 bin kadardır ve bu birlikler sayıca üstün Avusturya ve Müttefik kuvvetlerince yenilmişlerdir, nehrin sağ yanında kalan Osmanlı ordusunun kısm-i küllisi ise gecikmekten, ağır yağmur neticesi nehrin taşmasından ve müttefiklerin nehrin geçilebilecek yerlerini tutmasından ötürü yardım gönderememişlerdir. Montecucculi’nin Osmanlı ordusunu bu galibiyetten sonra neden takip etmediklerini ifade eden satırları hezeyandır, “tarihi kazananlar yazar” prensibi burada da işlemiştir ve Sengotar muharebesi batı tarih yazımına yeri ve önemi ölçüsüz bir biçimde geçmiştir. Ahmet Muhtar Paşa’nın kitaptaki değerlendirmeleri hakkında bazı çekinceler ve karşı görüşler ileri sürecek ve bazı eksiklikleri dile getirecek olsam da genel olarak kitapta ifade ettiği çerçeveyi tamamen kabul ediyorum. Ahmet Muhtar Paşa bu savaş hakkında kendisiyle paralel fikirler ileri süren Vilhelm Notebum aslı bir yazarın “Monte Kukuli ve Sengotar Masalı” adlı 1887 tarihli bir kitabı olduğunu da kitabında bildiriyor. Kitap ile ilgili tespit ettiğim hatalar, yorum ve eleştirilerimi aşağıdaki websitesinde bulabilirsiniz. Kaynaklar arasındaki bilgi farkları üzerinden daha bir çok yorum ve değerlendirmeler yapılabilir fakat böyle bir bookreview’da o kadar ileri gitmeye gerek yok:www.angelfire.com/indie/sengotar


Sengotar muharebesi Osmanlı İmparatorluğu tarihinde her hangi bir savaştan öteye gitmeyen bir savaş ancak Avrupalılar bu savaşı uzun süre destanlaştırmış. yazar Ahmed Muhtar Paşa Avusturya başkumandanı Monte Kukuli”nin hatıralarında yer alan yanlış ifadeleri gerçekleri ile karşılaştırarak inceliyor. Ahmed Muhtar Paşa bir tarihçi gibi konuyu incelemiş ve bu araştırmayı ortaya çıkarmış. kitap oldukça değişik bir yapıda, kısa sürede okunuyor kimi Osmanlıca kelimelerin varlığı eserin dilini ağırlaştırsa da genelde oldukça güzel bir dile sahip.


osmanlı ordusunun biraz şansızlık biraz da acelecilik yüzünden bilmediği bir coğrafyada başına gelenlere o günlerin gözü ile bakmak belki de olayları daha iyi kavramak için yararlı olacaktır.tarihçilerin özelliklede osmanlı tarihçilerinin kütüphanelerinde eksik etmemeleri gereken bir kitaptır.bilginize….

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*