Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Sultan III. Selim

Kategori: Tarih Yazar: Stanford J. Shaw Yayınevi: Kapı Yayınları

Sultan III. Selim

Tanıtım Bülteni
III. Selim'in kimi bakımlardan bir "modernist" olduğunu düşünmek mümkünse de icraatları göstermektedir ki o, gelenekçi ıslahatçılarla modernist ıslahatçılar arasında bir köprüydü. 1789 yılında tahta geçtikten sonra, Yeniçeriler, sipahiler ve humbaracılar olmak üzere mevcut askeri ocakları modernize ve ıslah etmeye koyuldu. Savaş tehdidi daha kapsamlı ve radikal ıslahatları imkânsız kıldı. Savaş bittikten sonra önemli bir değişiklik meydana geldi. Eski ocakları -ya da en azından bu tür ıslahatları kabullenecek olanları- ıslah etme çabalarına devam ederken bir yandan da Yeniçeri ve sipahi ocaklarının zayıflığına ve itaatsizliğine, Nizam-ı Cedid ordusunu kurarak karşılık verdi. III. Selim'in sınırlı askeri ıslahatları amaçlarının çok ötesinde sonuçlar verdi. Askeri mülahazalarla yabancı dil ve tekniklerle eğitim alan Osmanlılar, Avrupa literatürünün içine dalarak Avrupa yaşam tarzını ve fikriyatını algılayabildiler. III. Selim, Osmanlı İmparatorluğu'na yeni kurumların, uygulamaların ve fikirlerin gelmesini sağladı; eski ıslahat kavramının yerine yenisinin konduğu bir süreç başlattı.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Sultan III. Selim PDF 6.23 MB İndir
Sultan III. Selim EPUB 6.96 MB İndir
Sultan III. Selim MOBI 5.49 MB İndir
Sultan III. Selim ODF 5.86 MB İndir
Sultan III. Selim DJVU 7.32 MB İndir
Sultan III. Selim RAR 4.76 MB İndir
Sultan III. Selim ZIP 4.39 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (5 Yorum)


Tarihimizi anlatan kıymetli kitaplardan biri. Öneririm.


Osmanlı tarihinin önemli sultanlarından biri olan III.Selim’i ve dönemini anlamak için güzel bir eser. Konu üzerinde çalışanların başvurmaları gereken ilk kaynaklardan.


III. Selim’in yeniliklerini batılı gözüyle okumak bizim için farklı bir bakış açısı kazandırmaktadır. Yakın tarihçilerin okuması gerekli bir eserdir.


Kitabın bende uyandırdığı temel düşünce, Padişahın zannettiğimiz gibi mutlak bir hakimiyeti olmadığı, dengeleri gözetmek zorunda olduğu şeklinde. Kısaca ülkemizde Padişahın yetkilerini resmi olmasa da fiili olarak bölüşmesi bırakın Kanun-i Esasi gibi geç bir tarihi Tanzimatın bile öncesine gidiyor. Hatta Padişahın zorlandığı öyle durumlar var ki, bugün güçlü bir hükümetin Başbakanı ( Tayyip Erdoğan gibi) bile ülke üstünde dönemin padişahından daha mutlak bir iradeye sahip olur.


III.Selim döneminin ibretlik olaylara sahne olduğu ve Osmanlı İmparatorluğu’nda kırılma noktasını teşkil ettiği söylenebilir, zira imparatorluktan etnik kopuşlar gündem olmaya başlamıştır.Bir diğer ifade ile en uzun yüzyıl başlamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*