Kategori: Kültür Yazar: Fuat Bozkurt Yayınevi: Kapı Yayınları
Satıcı | Kitap Adı | Bağlantı |
---|---|---|
Trendyol | Türk İçki Geleneği | Satın Al |
Kitapyurdu | Türk İçki Geleneği | Satın Al |
D&R | Türk İçki Geleneği | Satın Al |
Idefix | Türk İçki Geleneği | Satın Al |
BKM Kitap | Türk İçki Geleneği | Satın Al |
Hepsiburada | Türk İçki Geleneği | Satın Al |
Gittigidiyor | Türk İçki Geleneği | Satın Al |
N11 | Türk İçki Geleneği | Satın Al |
Amazon Türkiye | Türk İçki Geleneği | Satın Al |
Kitap Yorumları - (3 Yorum)
Kımızdan başlayarak Türk toplumunun hayatında devamedegelen bir realteye dair enteresan bir araştırma. Okumaya değer.
Güzel bi araştırma. okurken sıkılabileceğimi düşündüm ama hiç de öyle olmadı
Fuat Bozkurt, Baudelaire’in hayatın kendisine dayanabilme gücünü ve benliği ezmeye çalışan sıkıntılara boyun eğmemek için ayık kalmamayı öğütleyen sözüyle içkinin tarihsel serüvenini anlatmaya başlıyor: “Her zaman sarhoş olmalı. Her şey bunda; biricik mesele bu. Omuzlarınızı ezen, sizi toprağa çeken zamanın korkunç ağırlığını duymamamak için duymamacasına sarhoş olmalısınız.” Daha çok Alevilik ve Türk dili alanındaki araştırmalarıyla tanıdığımız Bozkurt, Türk İçki Geleneği kitabında, eski Türklerden günümüze Türk toplumunda içki ve eğlence kültürünün tarihini, kımızdan şaraba ve oradan da rakıya uzanan zaman çizgisinde gelenekleşen anlayışların izlerini sürüyor, tam da bir akşamcı masasının o vakur edası ve muhabbet üslubuyla: hikâyeler, fıkralar, anekdotlar ve şiirlerle bezeyerek bize Türk içki kültürünün tarihsel serüvenini anlatıyor. Türk İçki Geleneği, Geçmişin Düşsel Derinliği, Atanın İçkisi: Köpüklü Kımız, Sakiler Meclisten Çekmiş Ayağı, Sakiname, Gizeme Yolculuk, Gönül Yasak Tanımıyor, Akşamın Gerilimli Çağrısı, Oyuncular, Anıların Gölgesinde ve Akan Zamanın Ardında ana başlıklarından oluşuyor. İçkinin serüvenini anlatmaya antik dönemden başlayan Bozkurt, özellikle Balkan toplumlarında içkinin yeri ve yıllar yılı anlatıla gelen mitsel öğelerden; asmadan, şaraptan, Dionyssos’tan söz ederek konuya kısa bir giriş yapıyor. Ardından Semavi dinlerin içkiye bakış açısına değinip Türk içki anlayışını anlatmaya Türk’ün tarihsel içkisi kımızdan söz ederek başlıyor. Eski Türklerde içkinin yeri ve özel günlerde yapılan şölenlerden bahsedip içkievinden meyhaneye geçiş öyküsünü de okuyucuyla paylaşıyor. Osmanlı dönemindeki meyhaneler, yasaklamalar, yasaklamaların halk tarafından algılanışı ve yasaklamaların kaldırılışlarının da anlatıldığı kitapta özellikle İstanbul kültüründeki içki anlayışının, Türkleri etkilemesinden de söz ediliyor. Bozkurt, şiirlere, şarkılara konu olan Agora Meyhanesi’ni, günümüzün içki kültürünün önemli mekanlarından Çiçek Pasajı’nı, Madam Bela’nın meyhanesini, Ahmet Mithat’ın Galata meyhanelerini betimleyişini ve bu meyhanelerde yaşanılan ilgi çekici hikâyeleri de anlatıyor.
Benzer Kitaplar
Erken Dönem İslam Mutfak Sanatı ve Kültürü (İmzalı)
Geçiş Ritleri
Bak Hele
Afiyet Gazetesinden Aşçıbaşı Diyor Ki
Yaşar Kemal ve Dido Sotiriyu’nun Romanlarında Toplumsal Bellek
Aretê (Eski Mısır’dan Antik Yunan Olimpiyatları’na Sporun Kültür Tarihi)
Yeni Çağ Dini Ezoterik Geleneğin Popüler Kültüre Dönüşümü
Kemençemin Üstüne Kemençe-Türkü-Horan Yazıları
Güneydoğu Anadolu’da Geç Antik-Erken Ortaçağ Yapıları
Dindarlığın Siyaseti İslami Uyanış ve Feminist Özne
Anadolu’da Etnoarkeoloji Araştırmaları / Ethnoarchaeological Studies in Anatolia
Kilikia Araştırmaları 1
Çağlar Boyunca Nehirler Denizler ve Göller / Rivers, Seas and Lakes Through The Ages
Arkeolojik Küçük Buluntular / Archaeological Small Artifacts
30 Saniyede Teoriler