Türk İçki Geleneği

Kategori: Kültür Yazar: Fuat Bozkurt Yayınevi: Kapı Yayınları

Türk İçki Geleneği

  • Yayın Tarihi: 04.09.2006
  • ISBN: 9789758950911
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 176
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
  • Boyut: 13.5 x 19.5 cm
Tanıtım Bülteni
Türk İçki geleneği adlı bu kitabında, Eski Türklerden günümüze Türk toplumunda içki ve eğlence kültürünün tarihini, kımızdan şaraba ve oradan da rakıya uzanan zaman çizgisinde gelenekleşen anlayışların izlerini sürüyor, tam da bir akşamcı masasının o vakur edası ve muhabbet üslubuyla: hikâyeler, fıkralar, anekdotlar ve şiirlerle bezeyerek bize Türk içki kültürünün tarihsel serüvenini anlatıyor.·Geçmişin düşsel derinliği -Atanın içkisi: köpüklü kımız·Sakiler meclisten çekmiş ayağı·Sakiname·Gizeme yolculuk ·Gönül yasak tanımıyor·Akşamın gerilimli çağrısı·Oyuncular·Anıların gölgesinde ·Akan zamanın ardında
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Türk İçki Geleneği PDF 7.30 MB İndir
Türk İçki Geleneği EPUB 8.16 MB İndir
Türk İçki Geleneği MOBİ 6.45 MB İndir
Türk İçki Geleneği ODF 6.88 MB İndir
Türk İçki Geleneği DJVU 8.59 MB İndir
Türk İçki Geleneği RAR 5.59 MB İndir
Türk İçki Geleneği ZIP 5.16 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Kitap Yorumları - (3 Yorum)


Kımızdan başlayarak Türk toplumunun hayatında devamedegelen bir realteye dair enteresan bir araştırma. Okumaya değer.


Güzel bi araştırma. okurken sıkılabileceğimi düşündüm ama hiç de öyle olmadı


Fuat Bozkurt, Baudelaire’in hayatın kendisine dayanabilme gücünü ve benliği ezmeye çalışan sıkıntılara boyun eğmemek için ayık kalmamayı öğütleyen sözüyle içkinin tarihsel serüvenini anlatmaya başlıyor: “Her zaman sarhoş olmalı. Her şey bunda; biricik mesele bu. Omuzlarınızı ezen, sizi toprağa çeken zamanın korkunç ağırlığını duymamamak için duymamacasına sarhoş olmalısınız.” Daha çok Alevilik ve Türk dili alanındaki araştırmalarıyla tanıdığımız Bozkurt, Türk İçki Geleneği kitabında, eski Türklerden günümüze Türk toplumunda içki ve eğlence kültürünün tarihini, kımızdan şaraba ve oradan da rakıya uzanan zaman çizgisinde gelenekleşen anlayışların izlerini sürüyor, tam da bir akşamcı masasının o vakur edası ve muhabbet üslubuyla: hikâyeler, fıkralar, anekdotlar ve şiirlerle bezeyerek bize Türk içki kültürünün tarihsel serüvenini anlatıyor. Türk İçki Geleneği, Geçmişin Düşsel Derinliği, Atanın İçkisi: Köpüklü Kımız, Sakiler Meclisten Çekmiş Ayağı, Sakiname, Gizeme Yolculuk, Gönül Yasak Tanımıyor, Akşamın Gerilimli Çağrısı, Oyuncular, Anıların Gölgesinde ve Akan Zamanın Ardında ana başlıklarından oluşuyor. İçkinin serüvenini anlatmaya antik dönemden başlayan Bozkurt, özellikle Balkan toplumlarında içkinin yeri ve yıllar yılı anlatıla gelen mitsel öğelerden; asmadan, şaraptan, Dionyssos’tan söz ederek konuya kısa bir giriş yapıyor. Ardından Semavi dinlerin içkiye bakış açısına değinip Türk içki anlayışını anlatmaya Türk’ün tarihsel içkisi kımızdan söz ederek başlıyor. Eski Türklerde içkinin yeri ve özel günlerde yapılan şölenlerden bahsedip içkievinden meyhaneye geçiş öyküsünü de okuyucuyla paylaşıyor. Osmanlı dönemindeki meyhaneler, yasaklamalar, yasaklamaların halk tarafından algılanışı ve yasaklamaların kaldırılışlarının da anlatıldığı kitapta özellikle İstanbul kültüründeki içki anlayışının, Türkleri etkilemesinden de söz ediliyor. Bozkurt, şiirlere, şarkılara konu olan Agora Meyhanesi’ni, günümüzün içki kültürünün önemli mekanlarından Çiçek Pasajı’nı, Madam Bela’nın meyhanesini, Ahmet Mithat’ın Galata meyhanelerini betimleyişini ve bu meyhanelerde yaşanılan ilgi çekici hikâyeleri de anlatıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*