Ulusal Kimlik / Türk Ulusçuluğunun Doğuşu

Kategori: Sosyoloji Yazar: Celaleddin Vatandaş Yayınevi: Açılım Kitap

Ulusal Kimlik / Türk Ulusçuluğunun Doğuşu

  • Yayın Tarihi: 16.08.2004
  • ISBN: 9789944105187
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 344
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
  • Boyut: 13.5 x 21 cm
Tanıtım Bülteni
- Ulusal kimliğin bileşenleri nelerdir?- Ulus-ulusçuluk ve ulus devlet ilişkilerinin niteliği nedir?- Ulusun kökeni nedir?- Türk ulusçuluğunun inşası çerçevesinde; Türk kimdir?- Türkün tarihi ve dili nedir? Vatanı neresidir?- Başlangıçtaki Türklük tartışmalarının ana hatları nelerdir?Modern bir kimlik olan ulusallık, türdeş bir toplum öngürür ve bu toplumu titizlikle inşa etmeye çalışır. Fakat ulus, sorunlu bir kurgudur. Kökeninin ne olduğu ve varlığının evrensel referanslarının bulunup-bulunmadığı, eğer varsa bu referansların neler olduğuna ilişkin büyük soru işaretleri vardır. Bu çerçevede yürütülen tartışmalar canlılığından hiçbir şey kaybetmemiştir. Bu metin iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, modern bir kimlik olan ulusallık etraflıca tartışılmıştır. Ulusal kimliğin nesnesini oluşturan "ulus", ideolojisini oluşturan "ulusçuluk" ve siyasal örgütlenmesine karşılık gelen "ulus-devlet" ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Ayrıca, ulusun kökeni sorununa değinilmiş ve bu konudaki tartışmalar üzerinde genel bir doğuşuyla ilgilidir. Metnin ikinci bölümü, Türk ulusçuluğunun doğuşuyla ilgilidir. Osmanlı İmparatorluğu'nun son yüzyılına denk düşen ve özellikle XIX. yüzyılın ikinci yarısında belirgin bir şekilde açığa çıkan "Türk Ulusçuluğu" düşüncesinin doğuşuyla birlikte, bu düşüncenin mensuplarının Türk ulusunu inşa etmek için yaptıkları çalışmalar ayrıntılı şekilde inceleme konusu olmuştur. Ulusun inşasında esas olan ulusun ismini belirleme, dilini ve tarihini inşa etme, vatanının sınırlarını çizme çaba ve çalışmaları ise araştırmanın alt başlıklarını oluşturmaktadır.
Satıcı Kitap Adı Bağlantı
Trendyol Ulusal Kimlik / Türk Ulusçuluğunun Doğuşu Satın Al
Kitapyurdu Ulusal Kimlik / Türk Ulusçuluğunun Doğuşu Satın Al
D&R Ulusal Kimlik / Türk Ulusçuluğunun Doğuşu Satın Al
Idefix Ulusal Kimlik / Türk Ulusçuluğunun Doğuşu Satın Al
BKM Kitap Ulusal Kimlik / Türk Ulusçuluğunun Doğuşu Satın Al
Hepsiburada Ulusal Kimlik / Türk Ulusçuluğunun Doğuşu Satın Al
Gittigidiyor Ulusal Kimlik / Türk Ulusçuluğunun Doğuşu Satın Al
N11 Ulusal Kimlik / Türk Ulusçuluğunun Doğuşu Satın Al
Amazon Türkiye Ulusal Kimlik / Türk Ulusçuluğunun Doğuşu Satın Al
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Ulusal Kimlik / Türk Ulusçuluğunun Doğuşu PDF 14.28 MB İndir
Ulusal Kimlik / Türk Ulusçuluğunun Doğuşu EPUB 15.96 MB İndir
Ulusal Kimlik / Türk Ulusçuluğunun Doğuşu MOBİ 12.60 MB İndir
Ulusal Kimlik / Türk Ulusçuluğunun Doğuşu ODF 13.44 MB İndir
Ulusal Kimlik / Türk Ulusçuluğunun Doğuşu DJVU 16.80 MB İndir
Ulusal Kimlik / Türk Ulusçuluğunun Doğuşu RAR 10.92 MB İndir
Ulusal Kimlik / Türk Ulusçuluğunun Doğuşu ZIP 10.08 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Kitap Yorumları - (5 Yorum)


Ulusçuluğun başangıcına dair etkili bir kitap


Cumhuriyetin tarihi kadar başarılı değil ama yine de faydalı


Birey ve toplumla ilgili kimlik, Türk ulusçuluğunun doğuşu ve kurumunda, Türk ulusçuluğunun kurulmasında bulunan Ali Suavi, Ömer Seyfettin, Ziya Gökalp vb. düşüncelerinin açıklanması…


Kelime kelime okuyup özetini çıkardığım için kesinlikle okumanızın tavsiye ediyorum.


Celaleddin Vatandaş,kalemi gerçekten kuvvetli bir yazar.Özellikle ‘Vahiyden Kültüre’ isimli çalışması her Müslümanın okuması gereken bir eser.Bu kitabı da oldukça başarılı bulduğumu söylemeliyim.Kitap üç ana bölümden meydana geliyor.Birinci bölüm ‘Ulusal kimlik’ bu bölüm tamamen batılı yazar ve düşünürlerin fikirleri ekseninde ulusçuluk anlayışını tarif etmeye çalışıyor.Fakat bu bölüm gerçekten çok sıkıcı idi otuz sayfa civarında okuduktan sonra bıraktım ve ikinci bölüme geçtim.Bu bölüm Celaleddin Vatandaşın hiç tarzı olmayan bir üslup ile yazılmıştır.İkinci bölüm ise ‘Türk ulusçuluğunun doğuşu’ başlığını taşıyor ve kitap da işin aslı bu bölüm sayılır.Türk ulusçuluğunun 1860 lı yıllar itibarı ile nasıl geliştirilmeye çalışıldığını buradan takip edebiliyorsunuz.Türk dili ve tarihi üzerine yapılan araştırmaları ve o dönemde gazetelerde çıkan yazı ve makaleleri inceleyerek hazırlanmış.Üçüncü bölüm ise eklerden meydana geliyor.Burada bazı ilk Türkçülerin yazıları ek olarak yayınlanmıştır.Ali Suavi,Ziya Gökalp,Ömer Seyfettin ve Şemseddin Sami ila ahir…Kitabın ana eksenini ikinci bölüm oluşturmasına rağmen bendeniz bunu yeterli bulmadım.Daha titiz ve derinlemesine bir çalışma yapılabilirdi.Ama en azından konuya bir giriş olması bakımından önemlidir.Zaten bu konuda yapılmış çok sayıda çalışma da piyasada mevcuttur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*