Zavallı Çocuk (Karton Kapak)

Kategori: Edebiyat Yazar: Namık Kemal Yayınevi: Türkiye Iş Bankası Kültür Yayınları

Zavallı Çocuk (Karton Kapak)

Tanıtım Bülteni
“Bu eserin edebiyatımızda ve bütün hayatımızda devam edip giden neticeleriyle karşılaştığımız hissî edebiyata yol açtığını bir daha tekrarlayalım.”Ahmet Hamdi Tanpınar Namık Kemal’in Magosa’da sürgündeyken yazdığı Zavallı Çocuk, dönemin popüler konularından gençlerin rızaları dışında evlendirilmelerini, ailelerin çocuklarının hayatlarına müdahale etmelerinin acı neticelerini ele alır. İlk kez 1874’te Güllü Agop’un Osmanlı Tiyatrosu’nda sahnelenen Zavallı Çocuk, birbirini seven iki gencin trajik hikâyesiyle ve taşıdığı duygusal yoğunlukla sonradan yazılacak pek çok eser için de ilham kaynağı olmuştur.Namık Kemal (1840-1888) Gazeteciliğiyle toplumun fikirlerine yön veren, yazarlığıyla yeni edebiyatın kapılarını açan, mücadelesiyle Meşrutiyet’e ivme kazandıran fikir adamı, yazar ve en bilinen yönüyle vatan şairidir. Onda her şey hürriyet fikri ve vatan sevgisiyle başlar, neredeyse bütün uğraşları bu ikisi üstüne kurulmuş ve gelişmiştir. Erken yaşta annesini kaybedince çocukluk ve ilk gençliğini büyükbabasıyla ve onun görevi nedeniyle –Sofya’dan Kars’a– yurdun çeşitli yerlerinde geçirir. İstanbul’a geldiğinde edebiyat çevrelerinde dikkat çeker ve dönemin ünlü şairleriyle tanışır, özellikle Şinasi’nin fikirlerinden etkilenir. Tasvir-i Efkâr’la başladığı gazetecilik hayatı Hürriyet, İbret, Diyojen gibi yayınlarda devam eder. Siyasetten hukuka, felsefeden edebiyata pek çok alanda yazdığı makaleleriyle fikir dünyasına; roman, şiir, tiyatro ve tarihi biyografi türlerindeki eserleriyle yeni edebiyata öncülük eder. İstanbul’dan defalarca uzaklaştırılıp sürgüne gönderilir. Yine de yazmaya; mektuplarıyla, gazete yazılarıyla, eserleriyle çağdaşlarına yol göstermeye ve halkına ulaşmaya devam eder. Yazarın seçme eserlerine Türk Edebiyatı Klasikleri Dizimizde yer vermeyi sürdüreceğiz.
Satıcı Kitap Adı Bağlantı
Trendyol Zavallı Çocuk (Karton Kapak) Satın Al
Kitapyurdu Zavallı Çocuk (Karton Kapak) Satın Al
D&R Zavallı Çocuk (Karton Kapak) Satın Al
Idefix Zavallı Çocuk (Karton Kapak) Satın Al
BKM Kitap Zavallı Çocuk (Karton Kapak) Satın Al
Hepsiburada Zavallı Çocuk (Karton Kapak) Satın Al
Gittigidiyor Zavallı Çocuk (Karton Kapak) Satın Al
N11 Zavallı Çocuk (Karton Kapak) Satın Al
Amazon Türkiye Zavallı Çocuk (Karton Kapak) Satın Al
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Zavallı Çocuk (Karton Kapak) PDF 6.23 MB İndir
Zavallı Çocuk (Karton Kapak) EPUB 6.96 MB İndir
Zavallı Çocuk (Karton Kapak) MOBİ 5.49 MB İndir
Zavallı Çocuk (Karton Kapak) ODF 5.86 MB İndir
Zavallı Çocuk (Karton Kapak) DJVU 7.32 MB İndir
Zavallı Çocuk (Karton Kapak) RAR 4.76 MB İndir
Zavallı Çocuk (Karton Kapak) ZIP 4.39 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Kitap Yorumları - (5 Yorum)


Hazin bir aşk hikayesi. Beğendim.


Namık Kemal’in piyes türünde bir eseridir Zavallı Çocuk. Tanzimat Dönemi yazarları görücü usulü, istemsiz ve evliliklerde yaş farkı sıkıntısını sık sık eserlerinde işlemişlerdir. Zavallı Çocuk adlı eserde de, genç bir kızın 40’lı yaşlarındaki bir paşa ile evlendirilmesi ve bunun üzerine kızın üzüntüsünden verem olup ölmesini konu alır. Peki ya sevdiği Ata… Tüm bunlardan habersiz, sevdiği kızın evlendiğini ve dermansız bir hastalığa yakalandığını son dakika öğrenir. Kendisi de bir zehir içerek onunla aynı anda can verirler. Eser çok kısadır fakat döneminde yaygın olan kızların kendilerinden çokça Büyük adamlarla evlendilmesini, görmezlikten gelinen aşkları konu alır.


İlk kez 1874’te Güllü Agop’un Osmanlı Tiyatrosu’nda sahnelenen Zavallı Çocuk, birbirini seven iki gencin trajik hikâyesiyle ve taşıdığı duygusal yoğunlukla sonradan yazılacak pek çok eser için de ilham kaynağı olmuştur.


Kısa olmasına rağmen etkileyiciydi.


Namık Kemal’in Magaso’da sürgündeyken yazdığı, duygusallığın ve hüznün ağır bastığı kısa bir tiyatro eseri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*