Direniş 1919

Kategori: Tarih Yazar: Ali Çetinkaya Yayınevi: örgün Yayınevi

Direniş 1919

Tanıtım Bülteni
Direniş - 1919, bir başka deyişle Kuvayı Millîye, Ege bölgesinde Yunan işgalinin başlamasıyla birlikte (15 Mayıs 1919), çoğu kendiliğinden harekete geçen Efeleri, Çeteleri, Milis Kuvvetlerini, Müdafaa-i Hukuk, Redd-i İlhak, Heyet-i Millîye, Hareket-i Millîye gibi direniş örgütlerini, yerel ve bölgesel kongreleri (Balıkesir, Nazilli, Alaşehir, Uşak vb.) kapsar. 1919 ortalarından 1920 sonlarına kadar, bazı Osmanlı ordu birlikleri de, siyasal ve askerî nedenlerle, resmî kimliklerini kullanmadan (Mondros Ateşkes Antlaşmasını çiğnememek için) Kuvayı Millîye örgütleri içinde direniş hareketine katıldılar. Onun için Kuvayı Millîye, başlangıçta, Kurtuluş Savaşı’nı yürüten bütün ulusal direniş örgütlerinin genel adı olarak bilinmiştir.Kuvayı Millîye adı, gerçekte daha çok düzenli askerî birlikler dışında, eli silâh tutan savaşabilir insanlardan oluşan kuvvetler, çeteler için kullanılmıştır. Bu nedenle Kuvayı Millîye, ‘halk ordusu’, ‘milis kuvvetleri’ anlamına da gelmektedir. Düzenli ordu birliklerinin güçlenmesiyle yerini eğitimli askerlere bırakmak zorunda kalan Kuvayı Millîye’nin, özellikle Batı Anadolu’da Yunanlılara; Urfa, Maraş, Antep ve Adana’da Fransızlara karşı savaşlarda büyük başarılar göstermişlerdir.Nurer Uğurlu
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Direniş 1919 PDF 6.23 MB İndir
Direniş 1919 EPUB 6.96 MB İndir
Direniş 1919 MOBİ 5.49 MB İndir
Direniş 1919 ODF 5.86 MB İndir
Direniş 1919 DJVU 7.32 MB İndir
Direniş 1919 RAR 4.76 MB İndir
Direniş 1919 ZIP 4.39 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Kitap Yorumları - (3 Yorum)


Kitap güzel fakat lekeli kitap geldi


İstiklal mahkemeleri başkanı ali çetinkaya’nın milli mücadele döneminde almış olduğu görevler akıcı şekilde anlatılmış tavsiye ederim.


Direniş 1919 isimli kitap dört bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölüm yayıncı Nurer Uğurlu tarafından yazılmıştır, ikinci bölüm Albay Ali Çetinkaya’nın, üçüncü bölüm ise Kazım Özalp paşanın milli mücadelede yaptıklarının anlatımıdır. Oldukça tafsilatlı anlatılmış olup Yunanlıların İzmir’e çıkışı, işgalin önünde direnişe geçen Türk Milleti ve sonrası. Kitabın son bölümü de o zamanın efelerinden Demirci Mehmet efenin hizmetleri ile ilgili. Güzel bir müracaat kitabı, yayınevini kutlarım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*