Fenn-i Tabahat 1340-1341  Aşçılık Bilimi 1921-1923

Kategori: Hobi Yazar: Mehmet Reşad Yayınevi: Kitap Yayınevi

Fenn-i Tabahat 1340-1341 Aşçılık Bilimi 1921-1923

Tanıtım Bülteni
Osmanlı döneminin yayınlanan son yemek kitabı olan Fenn-i Tabâhat (Aşçılık Sanatı), özgün tarifleriyle Osmanlı dönemi mutfağına ilgi duyan ve araştıranlar için değerli bir kaynak. Mehmed Reşad’ın yazdığı kitap, Hicri 1340-1341 (1921-1923) yılları arasında dört cilt halinde yayınlanmıştır. Kız mekteplerinde okutulmak üzere “sıhhate naf’i ve zevk-i millimize” uygun yemeklerin tariflerinden başka yemek malzemeleri, pişirme teknikleri ve mutfak eşyaları konusunda bilgiler veren ansiklopedik bir eserdir. Kitapta Osmanlı mutfağına ait 524 tariften başka o dönemde çok beğenilek Fransız mutfağına ait 266 tarif de bulunmaktadır. Fenn-i Tabâhat’ta bulunup diğer Osmanlı yemek kitaplarında rastlanmayan yemek tarifleri arasında kurban kavurması, düğün paçası, sakşuka, lakerda, kuzu sarması, ciğer sarması, çam fıstığıyla hazırlanan fıstıklı yumurta, marul veya yeşil salatadan yapılan dolma, imaret çorbası, terbiyeli beykoz çorbası, yoğurtlu kirde kebabı, baba tatlısı ile geç Osmanlı saray çevrelerinde sevilen bir hamur işi olan lokma böreği sayılabilir. 1980’lerden beri Türkiye’nin mutfak tarihini araştıran Priscilla Mary Işın birçok makale, bildiri ve kitap yayınladı. Çalışmaları arasında  Gülbeşeker: Türk Tatlıları Tarihi, Mahmud Nedim’in 1900 tarihli Aşçıbaşı adlı yemek kitabı, Friedrich Unger’in 1838 tarihli metnini içeren A King’s Confectioner in the Orient (Merete Çakmak ve Renate Ömeroğulları ile), Anadolu Kuş Adları Sözlüğü (Merete Çakmak ile), Ahmed Cavid’in 18. yüzyıl sonuna ait Tercüme-i Kenzü’l-İştihâ (Seyit Ali Kahraman ile) sayılabilir. 2006’da Esin Alice Işın ile birlikte başlattığı Meyve Mirası Projesi, Türkiye’nin tarihten günümüze gelen zengin meyve çeşitlerinin kaydedilmesini ve gelecek nesillere aktarılmasını amaçlıyor.
Satıcı Kitap Adı Bağlantı
Trendyol Fenn-i Tabahat 1340-1341 Aşçılık Bilimi 1921-1923 Satın Al
Kitapyurdu Fenn-i Tabahat 1340-1341 Aşçılık Bilimi 1921-1923 Satın Al
D&R Fenn-i Tabahat 1340-1341 Aşçılık Bilimi 1921-1923 Satın Al
Idefix Fenn-i Tabahat 1340-1341 Aşçılık Bilimi 1921-1923 Satın Al
BKM Kitap Fenn-i Tabahat 1340-1341 Aşçılık Bilimi 1921-1923 Satın Al
Hepsiburada Fenn-i Tabahat 1340-1341 Aşçılık Bilimi 1921-1923 Satın Al
Gittigidiyor Fenn-i Tabahat 1340-1341 Aşçılık Bilimi 1921-1923 Satın Al
N11 Fenn-i Tabahat 1340-1341 Aşçılık Bilimi 1921-1923 Satın Al
Amazon Türkiye Fenn-i Tabahat 1340-1341 Aşçılık Bilimi 1921-1923 Satın Al
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Fenn-i Tabahat 1340-1341 Aşçılık Bilimi 1921-1923 PDF 6.23 MB İndir
Fenn-i Tabahat 1340-1341 Aşçılık Bilimi 1921-1923 EPUB 6.96 MB İndir
Fenn-i Tabahat 1340-1341 Aşçılık Bilimi 1921-1923 MOBİ 5.49 MB İndir
Fenn-i Tabahat 1340-1341 Aşçılık Bilimi 1921-1923 ODF 5.86 MB İndir
Fenn-i Tabahat 1340-1341 Aşçılık Bilimi 1921-1923 DJVU 7.32 MB İndir
Fenn-i Tabahat 1340-1341 Aşçılık Bilimi 1921-1923 RAR 4.76 MB İndir
Fenn-i Tabahat 1340-1341 Aşçılık Bilimi 1921-1923 ZIP 4.39 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Kitap Yorumları - (4 Yorum)


Doneminin yemek cesitlerini ve tekniklerini cok iyi anlatan, akedemik arastirma, kisisel bilgi endinme ve profesyoneller icin muazzam bir eser.


Osmanlı yemek kültürü için önemli kaynaklar


Anlatımı çok güzel, aşçılığa ilgi duyanların okumasını tavsiye ediyorum.


Eski Türkçe kelimelerle çok hoş bir anlatımı var… Tarifleri ve nasihatleri gülümseyerek okuyorum..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*