Mani Dininin Kutsal Kitabı

Kategori: Tarih Yazar: Duncan Greenles Yayınevi: Okyanus Yayınları

Mani Dininin Kutsal Kitabı

Tanıtım Bülteni
Mani Dini (Maneheizm), Mezopotamya kökenli bir peygamber olan Mani (215-277) tarafından kurulmuştur. Doğup büyüdüğü eski Bağdat'da Musevi - Hristiyan bir mezhep olarak bilinen Elkasai'nin bir üyesi olarak yetişen Mani, yaşadığı mistik bir deneyimin ardından topluluk içinde bir dizi reforma girişmiş, ancak çeşitli suçlarla itham edilerek topluluktan ihraç edilmiştir.Kaynaklarda, çok genç yaşta kendisine "Yüce Tanrı, Işık Bahçeleri'nin Kralı" tarafından "İkizim" (Ferakliti) adlı bir melek gönderildiğini ve gönderilen bu tanrısal meleğin ona insanların içine karışmasını ve "Işık Dini" adı verilen yeni bir din yaymasını söylediği aktarılır. Evrenin yaratılmasında olduğu gibi, her canlı ve cansız varlıkta da ışık ile karanlığın yan yana, iç içe olduğunu söyleyen Mani, herkeste aynı tanrısal ışığın olduğunu; onun ne bir soya, ne herhangi bir kasta ait olmadığını, bu yüzden kişinin yaşamdaki amacınının kendi içindeki güzelliği, bilgiyi beslemesi ve içindeki ışığın yaşamına, varlığına hükmetmesi gerektiğini söylemiştir. Kurduğu dinsel inançla Mani, başta Zerdüştçülük olmak üzere, Hristiyanlık ve Budacılığın temel ilkelerini, insanlığı çok daha kapsayıcı olarak gördüğü yeni bir inanç sistemi içinde bütünleştirerek çok sayıda insana hitap etmeye çalışmıştır. Mani 277 yılında Sasani İmparatorluğu zamanında dini inancı yüzünden öldürülmüştür. Mani dininin izdeşçileri dinsel inançlarını Güney İran ve Mezopotamya sınırlarını aşarak Mısır, Anadolu, Avrupa ve Asya içine kadar yaymışlardır. Aynı zamanda 8. yüzyılda da Bögü Kağan'ın buyruğuyla Doğu Türkistan'da Uygurların resmi dini olarak varlığını sürdürmüştür. Bu kitapta Mani'nin başta yaşamı olmak üzere dinsel inançlarının temelleri, o döneme ait tarihsel süreçler ve Mani dininin kutsal kitabına ait metinler bulunmaktadır. "Mısır'da "İsa'nın havarisi" diyorlardı ona; Çin'de "Işığın Buda'sı" diye isim takmışlardı. Umudu üç okyanusun kıyılarında yeşeriyordu… Birer sanat eseri olan kitaplarından, coşkusundan, hoşgörü dininden, tutkulu arayışından; insanla, doğa ve ilahi varlıklar arasındaki ahenk çağrısından geriye hiçbir şey kalmadı. Güzelliği vaaz eden dininden -incelikli gölge ışık dininden- yalnızca ağzımızdan hakaret gibi dökülen "Manici" ve "Manicilik" sözleri kaldı."Işık Bahçeleri - Amin Maalouf
Satıcı Kitap Adı Bağlantı
Trendyol Mani Dininin Kutsal Kitabı Satın Al
Kitapyurdu Mani Dininin Kutsal Kitabı Satın Al
D&R Mani Dininin Kutsal Kitabı Satın Al
Idefix Mani Dininin Kutsal Kitabı Satın Al
BKM Kitap Mani Dininin Kutsal Kitabı Satın Al
Hepsiburada Mani Dininin Kutsal Kitabı Satın Al
Gittigidiyor Mani Dininin Kutsal Kitabı Satın Al
N11 Mani Dininin Kutsal Kitabı Satın Al
Amazon Türkiye Mani Dininin Kutsal Kitabı Satın Al
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Mani Dininin Kutsal Kitabı PDF 6.23 MB İndir
Mani Dininin Kutsal Kitabı EPUB 6.96 MB İndir
Mani Dininin Kutsal Kitabı MOBİ 5.49 MB İndir
Mani Dininin Kutsal Kitabı ODF 5.86 MB İndir
Mani Dininin Kutsal Kitabı DJVU 7.32 MB İndir
Mani Dininin Kutsal Kitabı RAR 4.76 MB İndir
Mani Dininin Kutsal Kitabı ZIP 4.39 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Kitap Yorumları - (5 Yorum)


Ben çok keyif aldım okurken. Kesinlikle sıkmıyor, tavsiye ederim.


Bu alandaki en önemli kaynak eserlerden biri. Tavsiye ederim. Ayrıca İrân mitolojisine ve Farslarına Türklere bakışına dâir de ciddî bir kaynak eser olarak görülebilir.


Ben kitabı çok beğendim mani ve manicilikle ilgili bildiğim kadarıyla çok eser yok bu eserin de tatmin edici olduğunu düşünüyorum.özellikle mani kutsal kitabını ve felsefesini gayet iyi anlatıyor.


Mani Dini (Maneheizm), Mezopotamya kökenli bir peygamber olan Mani (215-277) tarafından kurulmuştur. Doğup büyüdüğü eski Bağdat’da Musevi – Hristiyan bir mezhep olarak bilinen Elkasai’nin bir üyesi olarak yetişen Mani, yaşadığı mistik bir deneyimin ardından topluluk içinde bir dizi reforma girişmiş, ancak çeşitli suçlarla itham edilerek topluluktan ihraç edilmiştir.


Bu kitapta Mani’nin hayatı vs. anlatılıyor fakat Mani’nin kutsal kitabı günümüze ulaşmadığı için sadece Manici metinler hakkında bilgi var. Bilmeyenler kitabın adına aldanıp Mani’nin kitabı zannedebilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*