Elinizdeki kitabın konusunu 15. yüzyıldan 18. yüzyılın sonuna kadar İstanbul aşçı ve tatlıcıesnafının faaliyetleri oluşturuyor. Bunlardan 1501 tarihli İstanbul İhtisab Kanunnamesinde“aşçılar ve başçılar ve büryancılar ve börekçiler fi’l-cümle ta’am bişirüb satanlar” diyebahsedilir. Peki kimdir bu “ta’am bişirüb” satanlar? Kaç kişidirler, İstanbul’un neresinde, nepişirirler, kaça satarlar? Bu soruların cevabı aranırken bir yandan da, kaynakların izin verdiğiölçüde kira, vergi ve istihdam ile İstanbul’un fethinden hemen sonra şehrin iskân veşenlendirme faaliyeti kapsamında Bigadiç’ten gelen helvacı Mustafa ile Çorlu’dan gelenhelvacı Hacı İbrahim örneklerinde olduğu gibi ta’am pişirip satanların coğrafi kökenleri gibikonulara da yer veriliyor. Çalışmada Ayrıca 15. yüzyıldan 18. yüzyıla Osmanlı mutfağınınnasıl bir değişim geçirdiği ve bunun nedenlerinin izleri sürülüyor. Gerek Osmanlı iktisat tarihigerekse Osmanlı mutfak kültürü araştırmalarında, Osmanlı klasik dönemi İstanbul’unda evdışında yeme olgusu ve parayla yemek satan işletmeler hakkında herhangi bir çalışmayarastlanmıyor. Osmanlı mutfak kültürü hakkındaki çalışmalar, ağırlıklı olarak saray mutfağıodaklıdır ve sıradan halkın ne yediği, nerede yediği hakkında pek bilgi vermezler. İktisattarihi araştırmalarında ise, aşçı ve tatlıcı esnafına genel esnaf tarihi içinde yer verilmeklebirlikte özellikle bu esnafı ve faaliyetlerini araştıran bir çalışma bulunmuyor. Tamamen arşivbelgelerine ve birinci el kaynaklara dayanarak hazırlanan elinizdeki çalışmayla bu eksikliğingiderilmesine katkıda bulunmaya çalışılıyor. Mustafa Altıntaş, Gazi Üniversitesi İnşaatMühendisliği ve Anadolu Üniversitesi Tarih bölümünden mezun oldu, yüksek lisans eğitiminiMarmara Üniversitesi İktisat Tarihi Bilim Dalında “Osmanlı İstanbul’unda Lokanta ve TatlıcıEsnafı” isimli teziyle tamamladı. Halen mutfak kültürü ve yemek tarihi üzerinde araştırmalaryapıyor.
Kitap Yorumları - (3 Yorum)
İstanbul, tarih ve yemek.. Farklı bir pencere ve merak uyandırıcı bir araştırma konusu.
bir tarihçi farkılı bir okuma alanı yada konuyu merak edenler için anlatımı net bir eser
Osmanlıların damak zevkine, yapılan yemekelere; esnafın gözünden bir pencere. Beğendim.
Benzer Kitaplar
Kırşehir Türbeleri Bozkırın Sessiz Tanıkları
Moğollarda Ceza ve İşkence (Büyük Moğol İmparatorluğu ve İlhanlılar )
Osmanlı’da Hac Kültürünün Dolaşımında Hac el Yazmaları Nebzetü’l-Menaşık Mekke Medine Kudüs
Anadolulu Tanrı Apollon’un İzinde
Sadıkbey Yalıların Dili Olsa
Orhan Bey
Uzun Hasan ve Otlukbeli Savaşı
Ortaçağ İslam Dünyasında Asayiş
Türkiye Selçuklu Devleti Tarihi
Germenlerle Slavların Kökeni Avrupa’daki Türk Boylarının Dönüşümü
Millî Mücadele 1921
Geçmişten Günümüze Doğum, Evlenme ve Ölümde Kütahya
Antik Çağ Mutfak Kültürü
Irak Şiîliği (Arap-Fars Şiîliği Bağlamında) Tarihî, Sosyo-Politik Analiz
Sapiens: Grafik Tarih 2 Uygarlığın Sütunları