Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Unutulan Yıllar

Kategori: Tarih Yazar: Niyazi Berkes Yayınevi: Iletişim Yayınları

Unutulan Yıllar

  • Derleyici: Ruşen Sezer
  • Yayın Tarihi: 23.11.2020
  • ISBN: 9789754705973
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 536
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
  • Boyut: 13 x 19 cm
Tanıtım Bülteni
Niyazi Berkes, Unutulan Yıllar adını verdiği anılarında yaşadığı olayları çocukluk yıllarından başlayarak dile getiriyor. Bunu yaparken, dönemin toplumsal ve siyasal panoramasını da çizen Berkes, bir top­lumbilimci olarak yorumlarda bulunup; çizdiği tablonun içine o yılların siyasetçilerini, bürokratlarını, gazeteci, şair ve yazarlarını da yerleşti­riyor.Niyazi Berkes, 1940’lı yıllarda Türkiye’de kaynatılan “cadı kazanı” sı­rasında ırkçı turancı saldırılara hedef olmuş, Behice Boran ve Pertev Naili Boratav ile birlikte Ankara Üniversitesi’nde yürütülen tasfiye sonucunda kürsüsü elinden alınmış bilim adamlarımızdan biridir. Daha sonra Kanada’ya giderek akademik hayatını McGill Üniversitesi’nde sürdüren Berkes, Unutulan Yıllar adını verdiği anılarında yaşadığı olayları çocukluk yıllarından başlayarak dile getiriyor. Bunu yaparken,dönemin toplumsal ve siyasal panoramasını da çizen Berkes, bir top­lumbilimci olarak yorumlarda bulunup; çizdiği tablonun içine o yılların siyasetçilerini, bürokratlarını, gazeteci, şair ve yazarlarını da yerleşti­riyor. Millî Şef’ten Menderes’e, Hasan Ali Yücel’den Reşat Şemsettin Sirer’e, Nihal Atsız’dan Peyami Safa’ya, Zekeriya Sertel’e, Şevket Aziz Kansu’dan Suut Kemal Yetkin’e kadar nice portrenin yer aldığı Unu­tulan Yıllar’da, İkinci Dünya Savaşı’nın atmosferi içinde bastırılmak istenen demokrasi ve insan hakları mücadelesini, Millî Şef döneminin totaliter yöntemlerini, faşist eğilimlerin, ırkçı turancı akımların kol gezdiği çevreleri, tek parti rejiminin kuklalaşmış bürokrat ve siyasetçi­lerinin yanısıra az da olsa ayakta kalabilen namuslu ve demokrat bilim adamlarının ve yazarların öyküsünü bulacaksınız. Kanada’da Berkes’in öğrenciliğini yapan Ruşen Sezer’in yayına hazırladığı Unutulan Yıllar, bugün hâlâ tekrarlanan benzeri komplolar sonucunda ülkesindeki üniversite ve düşünce dünyasından uzaklaştırılan bir bilim adamının Türkiye’de demokrasinin önüne engeller çıkarmaya çalışan bir zihni­yete yanıtıdır
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Unutulan Yıllar PDF 22.25 MB İndir
Unutulan Yıllar EPUB 24.86 MB İndir
Unutulan Yıllar MOBI 19.63 MB İndir
Unutulan Yıllar ODF 20.94 MB İndir
Unutulan Yıllar DJVU 26.17 MB İndir
Unutulan Yıllar RAR 17.01 MB İndir
Unutulan Yıllar ZIP 15.70 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (5 Yorum)


Berkes’in hayatının ilk kısmı diyebileceğimiz Kıbrıs’ta başlayan hayatından üniversitedeki görevinden ihracına kadar olan dönemle ilgili anıları ile ülke ve dünya gündemindeki olaylarla ilgili değerlendirmelerini içeren değerli bir eser. Eserde akademik ağırlıklı olarak İsmet İnönü’nün demokratik geçişi sağladığı ve Türkiye’yi savaşın dışında tuttuğu anlayışının doğru olmadığı ve Türkiye’nin ABD güdümüne sokulması süreci ele alınmaktadır. Zaman zaman bazı konular sıkıcı boyutlara ulaşsa da genel olarak eser akıcı bir üslupla kaleme alınmıştır. Maalesef çok sayıda yazım yanlışı ve dil bilgisi hatası mevcuttur. 1950 öncesi Türkiye’yi ve özellikle akademik hayatı farklı boyutlarıyla görmek ve anlamak isteyenler için okunması gerekli ve kitabın arka kapağında da belirtildiği üzere “bugün hâlâ tekrarlanan benzeri komplolar”ı daha geniş bir perspektiften görmek için faydalı bir eser. İdari kararlarla bir türlü ihraç edilemeyen bir akademisyenin kanunla ihracının hazin ve acı öyküsü.


Yakın tarihimize ışık tutan bir kitap,tavsiye ederim.


Mutlaka okunmalı. Farklı zamanları anlayabilmenin en iyi yolu o zamanda yaşamış kişilerin anılarını okumaktır.


Niyazi Berkes anılarını detaylı olarak anlatmış ama sıkıcı değil. Dönemin bir çok ünlüsü ile günlük hayatta tanışmış. Okudukça keyif alacaksunız. Öneririm.


Niyazi Berkes hatıralarını anlatıyor. İlk kısım benim daha çok hoşuma gitti. İkinci kısım daha çok Türk siyaset tarihi gibi. Kitapta birçok tanınmış simaya yer veriyor yazar. Anı türüne ilgisi olanlara tavsiye edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*